ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΗΒΑΣ

10.07.2024

«Σε στρεβλούς καιρούς» Εικαστικό σχόλιο - γλυπτική εγκατάσταση του εικαστικού Δημήτρη Δήμου Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

«Σε στρεβλούς καιρούς»

Εικαστικό σχόλιο - γλυπτική εγκατάσταση του εικαστικού Δημήτρη Δήμου

Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

 

Δελτίο Τύπου

 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, ο Διεθνής Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης «Hoplologia», η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Δήμος Θηβαίων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλαταιών «ΩΕΡΟΗ», σας προσκαλούν στην περιοδική έκθεση γλυπτού - εικαστικού σχολίου με τίτλο «Σε στρεβλούς καιρούς» του Δημήτρη Δήμου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών από τις 22 Ιουλίου έως τις 4 Αυγούστου. Η περιοδική έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των δράσεων της Εβδομάδας Ιστορικής Αναβίωσης –Πλαταιές 2024. 

Ανήσυχος και δημιουργικός, ο Δημήτρης Δήμου παρεμβαίνει στο καιρό του, στοχάζεται ανάμεσα στην αρχαία και σύγχρονη εποχή αναζητώντας τα αίτια στα απομεινάρια των πολεμικών μηχανών, σε κοινούς τόπους με τα ανθρώπινα θραύσματα γυμνωμένα και διάτρητα.  

Σημάδια των καιρών μιας ανέντιμης εποχής για την υπόσταση και την ιστορία της ανθρωπότητας, που την συναντά σήμερα με άλλη μορφή στο ίδιο υποκείμενο, τον άνθρωπο.

 

Σημειώνει ο Δημήτρης Δήμου στο ημερολόγιο του για το έργο

«Σε στρεβλούς καιρούς»

Και αν κάποια μέρα παρατηρητής θελήσεις να σταθείς στην ιστορία 

αφέσου στην ρευστότητα

του αιώνιου χρονομέτρη

 

 

Ένα μονάχα το μάτι θα τραβήξει

Στρεβλό της θύελλας, παράταιρο καρτίνι

 

 

Σαν τρίξει ο δείκτης απάνω του

Σήκω και στην ανάταση εικόνα δώσε

 

 

Και όταν σεισμοί

απ΄ τις οπλές του ταύρου 

που σέρνει την Ευρώπη Έρθουν

Μην σε τρομάξουν!

 

 

Κάτω από τον ήλιο Εσύ δροσίσου

Δες στους δρόμους ,στις πλατείες 

Ασφυκτιούν 

 

 

Το βλέμμα σμίγουν κι αναθαρρεύουν

Ρίγη τους ζώνουν για Ζωή

Και την Υψώνουν

Μαζί με κόκκινο λουλούδι»

 

 

«Παράταιρο καρτίνι» στο Ανεμολόγιο της ανθρωπότητας για τον Δήμου.

Ρωγμές και αποστήματα στης νιότης το καλλίγραμμο σώμα, διασωληνώνεται. Μετατρέπεται σε στρεβλό σηματωρό, με το δηλητήριο της ανοχής του πολέμου να ρέει εντέχνως από τις στέρνες εκείνων που άρπαξαν ότι θέριεψαν οι ανάγκες των ανθρώπων, αποτυπώνονται στο έργο και την γλυπτική του εγκατάσταση.

Ο Δ. Δήμου από τον στοχασμό, περνά στην δράση. Οπτικοποιεί στο έργο του, την διαρκή στρέβλωση της ιστορίας του σωστού και του λάθους δηλώνοντας πως η βαρβαρότητα αυτού του συστήματος πείραξε τους λεπτοδείκτες της αρμονίας των ανθρώπων και των λαών και εκεί όπου ο ήλιος, τα σύννεφα και η βροχή κυοφορούν την ανθοφορία της ζωής, τώρα στρεβλώνει την αλήθεια, καλλιεργεί το ψέμα οδηγώντας την ανθρωπότητα σε νέα σφαγή. Έτσι φυτρώνει ο φασισμός, ο πόλεμος και έτσι στήνεται η Ειρήνη στο απόσπασμα.

Επηρεασμένος από τους πολέμους που πλήττουν την ανθρωπότητα ακόμη και σήμερα, ο Δημήτρης Δήμου έρχεται με το νέο του σηματωρό «Σε στρεβλούς καιρούς», να καταδείξει πως το επίκαιρο της εποχής είναι να αγωνίζεσαι για την Ειρήνη, μιας και είναι υπόθεση ζωής.

Το έργο «Σε στρεβλούς καιρούς», έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό για την Θήβα, μιας πόλης που ισοπεδώθηκε σε διάφορες χρονικές περιόδους από πολέμους, αλλά κατάφερε να αναπτυχθεί εκ νέου.

Τιμώντας την Θήβα, συμβολικά ο Δήμου εκθέτει το έργο του «Σε στρεβλούς καιρούς» για πρώτη φορά, στη γενέτειρα του και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας. 

Το έργο και η γλυπτική εγκατάσταση θα εκτεθεί επίσης στην Αθήνα, στην κοινή έκθεση των Τάκη Βαρελά, Δημήτρη Δήμου και Γιάννη Κλεφτογιάννη, στην Chili Art Gallery, από 4 Οκτώβρη έως και 23 Οκτώβρη 2024.

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ

 

Ημέρες και ώρες λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών

/el/nea-drastiriotites/ebdomada-istorikis-anabiosis-%E2%80%93-plataies-2024/

 

Ξενάγηση και συζήτηση με τον καλλιτέχνη στις 22 Ιουλίου, 31 Ιουλίου και 1 Αυγούστου, από τις 18.00 έως τις 19.30.