ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΗΒΑΣ

03.08.2022

«ΣΗΜΑΤΩΡΟΙ»

Παράταση Έκθεσης έως 31 Αυγούστου 2022

 

«ΣΗΜΑΤΩΡΟΙ»

Περιοδική εικαστική έκθεση

26 - 31 Αυγούστου 2022

Δελτίο Τύπου

 

Στο πλαίσιο βιωματικών δράσεων για την επέτειο των 2.500 ετών από την Μάχη των Πλαταιών, διοργανώνεται περιοδική εικαστική έκθεση με τίτλο «ΣΗΜΑΤΩΡΟΙ», του εικαστικού γλύπτη Δημήτρη Δήμου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών από τις 26 έως τις 31 Ιουλίου 2022.

Δύο σηματωροί, επιφορτισμένοι με τη λήψη και την εκπομπή σημάτων. Φέρουν το βάρος των αποφάσεων στο χτες, το σήμερα, το αύριο. Διατηρούν την ομαλή επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων. Τους κρατούν ασφαλείς, τους οδηγούν ανάμεσα από κύματα και αντάρες, δεν τους αφήνουν να χαθούν στο χάος και τη λήθη. Η στάση ζωής απέναντι σε πράγματα και καταστάσεις γίνεται και σήμα. Για τη στάση ζωής που αφορά την κοινωνικοπολιτική αντίληψη και συμπεριφορά μας.

Αρχαϊκό άρμα. Οι τροχοί περιστρέφονται αντίστροφα, αντιθετικά. Μετά την έναρξη της διένεξης στο πεδίο της Μάχης, όπου τα δύο αντιμαχόμενα μέρη μοιράζονται την ίδια μοίρα.

 

Σύντομο Βιογραφικό: Ο Θηβαίος γλύπτης Δημήτριος Δήμου γεννήθηκε το 1975. Εισήχθη στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας το 2008 και από το 2012 είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στον Παλαιό Συνοικισμό και στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θήβας, ενώ έλαβε μέρος και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις: Τεχνόπολη – Γκάζι, Villa Stella - Ηράκλειο Αττικής, Φωκίωνος Νέγρη στην Αθήνα, Πολιτιστικό και Εκκλησιαστικό κέντρο Οινοφύτων Βοιωτίας. Έργα του βρίσκονται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, στην  Πινακοθήκη Γρηγοριάδη, στην Πύλη Βοιωτίας, στο Καπαρέλλι Βοιωτίας, στο Μαυρομάτι Βοιωτίας, στην Βιβλιοθήκη Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου Β Οινοφύτων Βοιωτίας, καθώς και σε πολλές γκαλερί και ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Το 2012 έκανε σκηνικά και κοστούμια για τη θεατρική παράσταση “Αυτός που λέει Ναι και Αυτός που λέει Όχι” του Μπέρτολντ Μπρεχτ, σε σκηνοθεσία Σίμου Παπαδόπουλου, στο θέατρο Αλκμήνη. Το 2015 ήταν ο σκηνογράφος της παράστασης “Αντιγόνη” του Σοφοκλή, από το Θηβαϊκό Πειραματικό Θέατρο (ΘΗΠΕΘΕ) σε σκηνοθεσία Λάζαρου Παπαδόπουλου.

 

Επικοινωνία: ΕΦΑ Βοιωτίας – 22620.23559 – efavio@culture.gr