ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΗΒΑΣ

Λιβαδειά

Η πόλη της Λιβαδειάς διασχίζεται από τον ποταμό Έρκυνα, του οποίου οι πηγές βρίσκονται στην περιοχή της Κρύας. Η Κρύα είναι ένα φυσικό πάρκο, στην έξοδο φαραγγιού.

Μέσα στο φαράγγι υπάρχει σύγχρονο ανοιχτό πέτρινο θέατρο, το οποίο και χρησιμοποιείται για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στο θέατρο οδηγούν τα λιθόστρωτα μονοπάτια, τα οποία έχουν διακλαδώσεις και για περιπάτους μέσα στη φύση.

Στην περιοχή αυτή εικάζεται ότι βρισκόταν κατά την αρχαιότητα και το Μαντείο του Τροφωνίου , ένα φυσικό άνοιγμα στη γη,  το οποίο δεν έχει ταυτιστεί στους σύγχρονους χρόνους. 

Στο λόφο του Προφήτη Ηλία, πάνω από την πόλη της Λιβαδειάς, δεσπόζει ο ημίεργος Ναός του Διός Βασιλέως, που χρονολογείται στο β΄μισό του 3ου αι. π.Χ Ο ναός δεν ολοκληρώθηκεποτέ, εξαιτίας των συνεχών πολεμικών συρράξεων και του μεγάλου κόστους , που απαιτούσε η αποπεράτωση του.

 

ΚΑΣΤΡΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Το μεσαιωνικό κάστρο βρίσκεται στο νότιο άκρο της πόλης .Το Κάστρο έχει τριγωνικό σχήμα και έκταση περίπου 20 στρέμματα.Περιμετρικά του εξωτερικού περιβόλου υπάρχει βραχώδης λόφος, που από τη μία πλευρά καταλήγει στο φαράγγι. Μέσα στο κάστρο υπάρχει το βυζαντινό εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας, το οποίο είχε ιδιαίτερη σημασία για τους Καταλανούς. Μετά την Επανάσταση, το κάστρο είχε σημαντικές φθορές, καθώς ο ένας πύργος είχε καταστραφεί και μέρη των τειχών ήταν μισογκρεμισμένα. Έπειτα από εργασίες συντήρησης που πραγματοποιήθηκαν, ο πύργος και τα τείχη είναι πλέον αναστηλωμένα. Στο εσωτερικό του ανακατασκευάστηκαν τα πατώματα και οι σκάλες και σήμερα το κάστρο χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος. Ανεβαίνοντας κανείς στον πύργο μπορεί να απολαύσει τη θέα όλης της πόλης. Η πρόσβαση στο κάστρο γίνεται με λιθόστρωτα μονοπάτια.