ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΗΒΑΣ

Λιβαδειά

Η πόλη της Λιβαδειάς διασχίζεται από τον ποταμό Έρκυνα, του οποίου οι πηγές βρίσκονται στην περιοχή της Κρύας. Η Κρύα είναι ένα φυσικό πάρκο, στην έξοδο φαραγγιού.

Μέσα στο φαράγγι υπάρχει το ανοιχτό πέτρινο θέατρο, από τους αρχαίους χρόνους. Λόγω της θέσης του, το θέατρο έχει άριστη ακουστική και χρησιμοποιείται για πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στο θέατρο οδηγούν τα λιθόστρωτα μονοπάτια, τα οποία έχουν διακλαδώσεις και για περιπάτους μέσα στη φύση.

Στην περιοχή αυτή εικάζεται ότι βρισκόταν κατά την αρχαιότητα και το Μαντείο του Τροφωνίου Διός, ένα φυσικό άνοιγμα στη γη,  το οποίο δεν έχει ταυτιστεί στους σύγχρονους χρόνους. 

Στο λόφο του Προφήτη Ηλία, πάνω από την πόλη της Λιβαδειάς, δεσπόζει το Μεσαιωνικό Κάστρο, μέσα στη φύση. Χτίστηκε το 12ο αιώνα από τους Καταλανούς που είχαν τον έλεγχο της περιοχής, μετά τη νίκη τους επί των Φράγκων. Την περίοδο εκείνη αποτέλεσε ορμητήριο των Καταλανών στην περιοχή. Επί Τουρκοκρατίας, το κάστρο πέρασε στα χέρια του Μωάμεθ Β’. Το 1821 το Κάστρο της Λιβαδειάς ήταν το τρίτο κατά σειρά στην Ελλάδα που ύψωσε τη σημαία της επανάστασης.

 

ΚΑΣΤΡΟ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Περιμετρικά του εξωτερικού περιβόλου υπάρχει βραχώδης λόφος, που από τη μία πλευρά καταλήγει στο φαράγγι. Μέσα στο κάστρο υπάρχει το βυζαντινό εκκλησάκι της Αγίας Σοφίας, το οποίο είχε ιδιαίτερη σημασία για τους Καταλανούς. Μετά την Επανάσταση, το κάστρο είχε σημαντικές φθορές, καθώς ο ένας πύργος είχε καταστραφεί και μέρη των τειχών ήταν μισογκρεμισμένα. Έπειτα από εργασίες συντήρησης που πραγματοποιήθηκαν, ο πύργος και τα τείχη είναι πλέον αναστηλωμένα. Στο εσωτερικό του ανακατασκευάστηκαν τα πατώματα και οι σκάλες και σήμερα το κάστρο χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος. Ανεβαίνοντας κανείς στον πύργο μπορεί να απολαύσει τη θέα όλης της πόλης. Η πρόσβαση στο κάστρο γίνεται με λιθόστρωτα μονοπάτια.