ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΠΑΝΟΠΕΩΣ (ΧΑΙΡΩΝΕΙΑ)
Σε απόσταση 18 χιλιομέτρων από τη Λιβαδειά, στην περιοχή της Χαιρώνειας, το χωριό Άγιος Βλάσιος έχει χτιστεί στη θέση της αρχαίας πόλης της Πανόπειας. Σύμφωνα με τη μυθολογία, από την Πανόπεια περνούσε ο δρόμος που οδηγούσε στους Δελφούς. Από εκεί θεωρούνταν ότι είχε περάσει ο θεός Απόλλωνας, κατευθυνόμενος προς την πόλη των Δελφών. Η πόλη θεωρείται ότι κατοικήθηκε το 18ο αιώνα π.Χ. και ορισμένους αιώνες αργότερα απέκτησε ισχυρή οχύρωση.
Το 346 π.Χ. καταστράφηκε από το στρατό του Φιλίππου Β’, γεγονός που ανάγκασε τους κατοίκους της περιοχής να την οχυρώσουν με ισχυρά τείχη, λίγο πριν την τελική αναμέτρηση με τους Μακεδόνες το 338 π.Χ, στη Χαιρώνεια. Χτισμένα με μεγάλες ορθογώνιες πέτρες, τα τείχη έκλειναν μέσα τους, την πόλη του Πανόπεα και ένα μέρος της πεδιάδας. Η πόλη λεηλατήθηκε ξανά από το μυθριδατικό στρατό, το 86 π.Χ. Σήμερα, από το σύνολο της ακρόπολης, διασώζονται ορισμένα μέρη του τείχους και πύργοι, οι οποίοι την περιέκλειαν, κατά τη μυκηναϊκή εποχή. Διαθέτει τρείς εισόδους, στη βόρεια, στη δυτική και στη νότια πλευρά.
ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΧΑΙΡΩΝΕΙΑΣ
Στη σκιά της ακρόπολης της Χαιρώνειας βρίσκεται το αρχαίο θέατρο, που ήταν αφιερωμένο στη λατρεία του θεού Διονύσου. Η αρχαία Χαιρώνεια κατοικούνταν από τους νεολιθικούς χρόνους και το θέατρο θεωρείται ότι τέθηκε σε χρήση στα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ. Είναι απόλυτα ενσωματωμένο στο χώρο, αφού είναι λαξευμένο στο φυσικό βράχο.
Το αρχαίο θέατρο της Χαιρώνειας, έχοντας πολύ απλή μορφή, εκτός από παραστάσεις, χρησιμοποιήθηκε γενικά για συναντήσεις πολιτών. Αν και κατασκευάστηκε τον 5ο αιώνα π.Χ., παρουσιάζει αρκετές φάσεις ανακατασκευής. Στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. το θέατρο άλλαξε μορφή και έλαβε ημικυκλικό σχήμα. Μέχρι τότε, δεν φαίνεται να υπήρχε σκηνή, αλλά θεωρείται ότι τοποθετούνταν ξύλινες σκηνές σε κάθε παράσταση. Σήμερα, διασώζεται ότι απέμεινε από την τελική φάση του θεάτρου, στη ρωμαϊκή εποχή, κατά την οποία πραγματοποιήθηκαν εργασίες και αυξήθηκε η χωρητικότητά του. Σώζεται τμήμα του κοίλου και εδώλια, που είναι λαξευμένα πάνω στο βράχο. Στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου υπάρχει μία λιθόκτιστη κρήνη, που κατασκευάστηκε το 1865 με ενσωματωμένο αρχαίο υλικό.