ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ
Η σύγχρονη κωμόπολη του Ορχομενού είναι χτισμένη κοντά στην περιοχή όπου βρισκόταν η αρχαία οχυρωμένη ακρόπολη. Η οχύρωση του αρχαίου Ορχομενού περιλαμβάνει το αρχαίο θέατρο και το θολωτό τάφο του Μινύα. Η οχύρωση είναι χτισμένη περιμετρικά ενός λόφου. Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται ακόμη και σήμερα ο πανύψηλος Πύργος, κατασκευασμένος από ογκόλιθους. Διατηρούνται οι δύο μεγάλες καστρόπορτες. Τα τείχη της ακρόπολης είχαν καταστραφεί ολοκληρωτικά από τους Θηβαίους το 364 π.Χ. και τα ανασκεύασε ο Φίλιππος Β’, μετά τη Μάχη της Χαιρώνειας.
Το αρχαίο θέατρο του Ορχομενού είναι χτισμένο πάνω στην πλαγιά. Η κατασκευή του χρονολογείται στον 4ο αιώνα π.Χ, στις αρχές της ελληνιστικής περιόδου. Το κοίλο του θεάτρου είναι προσανατολισμένο ανατολικά, ενώ δεν έχει διαζώματα. Σώζονται τα έδρανα της προεδρίας, που έφεραν ανάγλυφο διάκοσμο. Το μνημείο δεν έχει ανασκαφεί συστηματικά. Ωστόσο, θεωρείται ότι το αρχαίο θέατρο φιλοξενούσε τα Χαριτήσια, που ήταν μουσικοί, θεατρικοί, ποιητικοί και ρητορικοί αγώνες προς τιμήν των Χαρίτων.
Οι Χάριτες ήταν οι πιο σημαντικές θεότητες στην περιοχή και αγροτικό ιερό αφιερωμένο σε αυτές έχει αποκαλυφθεί δυτικά του Ορχομενού, στους πρόποδες του Ακοντίου όρους. Σε ειδυλλιακό περιβάλλον με άφθονα νερά και βλάστηση λατρεύονταν γυναικείες θεότητες της φύσης και της ευφορίας, όπως η Δήμητρα με την Κόρη και οι Χάριτες.
Ο “θολωτός τάφος του Μινύα” βρίσκεται στους ανατολικούς πρόποδες του λόφου και περικλείεται εντός των τειχών. Το μέγεθος και η κατασκευή του το κατατάασουν στα μνημειώδη έργα και καταδεικνύουν τη σπουδαία μυκηναϊκή αρχιτεκτονική τέχνη του 14ου και 13ου αι. π.Χ. Είναι κατασκευασμένος από λίθινους δόμους και αποτελείται από δρόμο, μία είσοδο που οδηγεί σε ένα κυκλικό οικοδόμημα με κωνική στέγη και μικρό θάλαμο που έχει λίθινη οροφή με ανάγλυφη διακόσμηση.