ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΗΒΑΣ

Αρχαιολογικοί χώροι Ακραιφνίου

ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΑΚΡΑΙΦΙΑΣ

Η Ακρόπολη της αρχαίας Ακραιφίας βρίσκεται νότια του χωριού Ακραίφνιο στο λόφο Σκοπιά. Σώζεται τμήμα της οχύρωσης του 4ου αιώνα π.Χ. καθώς και πύργος πεντάγωνης κάτοψης με πύλη. Αρχαίο δομικό υλικό και επιγραφές βρίσονται εντοιχισμένα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Δεν έχει ανασκαφεί πλην μικρής έρευνας του Y. Garlan που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Bulletin de Correspondance Hellenique του 1974.

 

ΙΕΡΟ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΟΣ ΠΤΩΟΥ

 

Το Ιερό του Απόλλωνα Πτώου βρίσκεται τρία χιλιόμετρα ανατολικά του Ακραιφνίου, στο όρος Πελαγία. Το ιερό ήταν εξαρτημένο από τη Θήβα, και ήταν ήδη φημισμένο κατά τους αρχαϊκούς χρόνους (τον 7ο αι. π.Χ). Ο νεότερος ναός χρονολογείται στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ.

Αποτελείτο από ναό (αρχαϊκών και κατόπιν ελληνιστικών χρόνων) γύρω από τον οποίο ήταν στημένοι αναθηματικοί κούροι και τρίποδες.

Σε χαμηλότερα επίπεδα υπήρχαν στοές, ξενώνας, μεγάλη δεξαμενή και πηγή χρησμών.

Στην περιοχή υπήρχε μαντείο που ήταν γνωστό σε όλη τη Βοιωτία. Κάθε πέντε χρόνια διοργανώνονταν μουσικοι αγώνες, τα Πτώϊα. Οι αγώνες συνδυάζονταν με θρησκευτικές τελετές και θυσίες. Στο ιερό έχουν βρεθεί αγάλματα Κούρων, χάλκινα αφιερώματα, αγγεία, σκεύη και πολλά αγαλματίδια αφιερωμένα στο θεό Απόλλωνα.

 

ΙΕΡΟ ΗΡΩΟΣ ΠΤΩΟΥ

 

Το γειτονικό ιερό του ήρωα Πτώου στο Καστράκι ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα π.Χ. από την πόλη Ακραιφία και εγκαταλείφθηκε στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ.  Ιερά οδός, πλαισιωμένη από δύο σειρές χάλκινων τριπόδων, συνέδεε την πόλη με το ιερό.