
Η πέτρινη μάντρα με τη σφυρήλατη θύρα του πρώτου Μουσείου Θηβών υποδέχονται ακόμη το σύγχρονο επισκέπτη, ενώ το κυπαρίσσι που διακρίνεται στη φωτογραφία του 1910 συνεχίζει να δροσίζει την αυλή εκατό χρόνια μετά.
ΑΡΧΑΙΑ ΤΑΝΑΓΡΑ
Στο νοτιοανατολικό τμήμα της Βοιωτίας βρισκόταν η πιο σημαντική βοιωτική πόλη της αρχαιότητας. Η περιοχή υπολογίζεται ότι κατοικήθηκε τον 14ο αιώνα π.Χ. και άκμασε από τους μυκηναϊκούς μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους.
Η ακρόπολη της Τανάγρας ήταν οχυρωμένη με τείχη τα οποία φαίνεται ότι είχαν ενσωματωμένους πύργους σε αρκετά σημεία. Εντός των τειχών υπήρχε το ιερό του Διονύσου, με λατρευτικό άγαλμα από το γνωστό γλύπτη Πραξιτέλη και ακόμα ένα άγαλμα. Κοντά στο ναό αυτό υπήρχαν οι ναοί του Απόλλωνα, της Αφροδίτης Θέμιδος και του Ερμή.
Στην περιοχή έχουν επίσης ανασκαφεί νεκροταφεία από τους αρχαϊκούς ως τους πρώιμους ρωμαϊκούς χρόνους. Η Τανάγρα ήταν γνωστή για την αναπτυγμένη πλαστική τέχνη, γιατί εκεί κατασκευάζονταν τα πήλινα αγαλματίδια που είναι γνωστά ως “Ταναγραίες”. Η ακρόπολη της Τανάγρας βρίσκεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από το σημερινό χωριό Τανάγρα.