ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΗΒΑΣ

07.10.2021

Ταινία μικρού μήκους «Ανάδειξη παλαιοχριστιανικού ναού με ψηφιδωτό δάπεδο στη Λιβαδειά»

ΥΠΠΟΑ/ΕΦΑ Βοιωτίας

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ της ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ, 10 Οκτωβρίου 2021

 

Ταινία μικρού μήκους «Ανάδειξη παλαιοχριστιανικού ναού με ψηφιδωτό δάπεδο

στη Λιβαδειά»

Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, την Κυριακή 10 Οκτωβρίου, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας παρουσιάζει την νέα ταινία μικρού μήκους «Ανάδειξη παλαιοχριστιανικού ναού με ψηφιδωτό δάπεδο στη Λιβαδειά», που αφορά στην συντήρηση και ανάδειξη ενός υπέροχου ψηφιδωτού δαπέδου του 4ου-6ου αι. μ.Χ. Το παλαιοχριστιανικό οικοδόμημα με το δάπεδο αποκαλύφθηκε στο κέντρο της Λιβαδειάς κατά τις εργασίες αναβάθμισης του δικτύου ύδρευσης της πόλης από την ΔΕΥΑΛ. Η 23η ΕΒΑ και η ΕΦΑ Βοιωτίας συνεργάστηκαν για την σωστική ανασκαφή και την ανάδειξή του, η οποία υλοποιήθηκε με το έργο "Αρχαιολογικές εργασίες ανάδειξης των ψηφιδωτών παλαιοχριστιανικού ναού" στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ Ε.Π. Στερεά Ελλάδα 2014-2020.

             Η ταινία μικρού μήκους είναι διαθέσιμη στο σύνδεσμο:https://www.youtube.com/watch?v=9pPQkbi3Hws

Στο σύνδεσμο https://www.youtube.com/channel/UCyndKmjILb7X8H-kidpVsKQ (EFAVIOTIASyoutubchannel) προβάλλονται και άλλες εκπαιδευτικές ταινίες μικρού μήκους, αφιερωμένες στους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Βοιωτίας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών, αλλά και στο πολυσχιδές έργο της Συντήρησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς  αποτελεί μία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Οργανισμών Συντήρησης (European Confederation of Conservator-Restorers' Organisations - ECCO), με στόχο τη γνωριμία του κοινού με τη συντήρηση αρχαιοτήτων και έργων τέχνης και την ανάδειξη της σημαντικής συνεισφοράς της επιστήμης αυτής στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Με μια σειρά ψηφιακών δράσεων, αλλά και εκδηλώσεων με φυσική παρουσία, τα εργαστήρια συντήρησης σε όλη την Ελλάδα ανοίγουν τις πόρτες τους και προσκαλούν το κοινό να γνωρίσει τις αθέατες πλευρές του επαγγέλματος του συντηρητή. Οι επισκέπτες θα μυηθούν στα μυστικά της συντήρησης με εικονικές και μη επισκέψεις σε εργαστήρια, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, θεματικές ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα κ.ά.

Τις δράσεις συντονίζουν από κοινού η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, επίσημος εκπρόσωπος της ECCO στη χώρα μας, και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM.Οι εκδηλώσεις θα διαρκέσουν από 4 έως 10 Οκτωβρίου 2021, με κεντρική ημερομηνία των εορτασμών την Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2021.

Αναλυτικά το πρόγραμμα στα https://www.ssaette.gr/ , https://www.facebook.com/dsanm.culture/ https://el-gr.facebook.com/icom.helleniccommittee και https://icom-greece.mini.icom.museum/