ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΗΒΑΣ

24.05.2024

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2024

ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές 2024

Δελτίο Τύπου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο φετινό εορτασμό των Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών έχει προγραμματίσει τις κάτωθι δράσεις:

 

ΔΡΑΣΗ 1

ΤΙΤΛΟΣ «IARON ΚΑΒΙΡΟΥ ΔΡΩΜΕΝΑ»

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Ο αρχαιολογικός χώρος του Καβιρείου βρίσκεται 6 χλμ δυτικά της Θήβας, χωρίς να είναι ορατός από μακριά. Οι μικροί λόφοι, που τον περιστοιχίζουν, εξασφαλίζουν πλήρη απομόνωση, όπως ακριβώς επέβαλλε και ο μυστηριακός χαρακτήρας της λατρείας των Καβίρων. Υπήρξε σημαντικό ιερό και μαντείο και η λειτουργία του τοποθετείται χρονικά από την αρχαϊκή περίοδο έως τα ρωμαϊκά-μεταχριστιανικά χρόνια. Τα σημαντικότερα μνημεία του αρχαιολογικού χώρου είναι ο ναός, το θέατρο, η στοά, τα κυκλικά και ελλειψοειδή κτήρια και ο περίβολος του ιερού χώρου.

Η εκπαιδευτική δράση αφορά σε  μια δημιουργική και θεματική περιήγηση στο αρχαίο θέατρο του Καβιρείου, που θα ανοίξει τις πύλες του στα παιδιά για πρώτη φορά. Έχει ως στόχο οι μαθητές να γνωρίσουν αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο και την μακραίωνη ιστορία του. Στη συνέχεια θα κληθούν  να μυηθούν στον μαγευτικό κόσμο του αρχαίου θεάτρου με ένα μικρό θεατρικό δρώμενο με πρωταγωνιστές τους ίδιους,  με κύριο στόχο την ενεργητική και βιωματική γνώση αλλά και την ευαισθητοποίησή τους στην προστασία της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα μνημεία μάρτυρες του παρελθόντος, δεν στέκονται ακίνητα μέσα στο χρόνο αλλά κοινωνικοποιούνται, καθώς εντάσσονται στην καθημερινότητα των πολιτών ως ζωντανοί οργανισμοί.

Ημέρα: Παρασκευή 24.5.2024

ΩΡΕΣ: 10.00 π.μ.- 12.00 π.μ.

Τηλ. 2262023559, υπεύθυνες προγράμματος οι αρχαιολόγοι Ευτυχία Κουρούνη, Εύη Τσώτα.

 

ΔΡΑΣΗ 2

ΤΙΤΛΟΣ «Ανασυνθέτοντας την αρχαία ελληνική τέχνη»

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ «Βιωματικό εργαστήριο με την παραγωγή αντιγράφων πρωτότυπου εκθέματος του Αρχαιολογικού Μουσείου Σχηματαρίου».

Η δράση θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σχηματαρίου.