ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΗΒΑΣ

16.08.2023

Δελτίο Τύπου "ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"

Δελτίο Τύπου

ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

To Υπουργείο Πολιτισμού - Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας σας προσκαλεί στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών, την Τετάρτη 23 και την Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023 στις 21:00, στη μουσικοθεατρική παράσταση: 

                                                     «NEMESIS»

Είσοδος ελεύθερη

Προκράτηση θέσης υποχρεωτική στην ιστοσελίδα: 

https://digitalculture.gov.gr/  

 

Η παράσταση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού  «Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός», το οποίο περιλαμβάνει μία σειρά εκδηλώσεων σε Αρχαιολογικούς Χώρους, Μουσεία και Μνημεία σε όλο τον ελλαδικό χώρο, με φετινό θεματικό άξονα την κλιματική κρίση και τις συντριπτικές επιπτώσεις της για το παρόν και το μέλλον του πλανήτη.

 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας συμμετέχει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στον εν λόγω θεσμό του Υπουργείου Πολιτισμού υποστηρίζοντας τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε χώρους αρμοδιότητάς της.

 

Η νέα παράσταση NEMESIS, σε σύλληψη και σκηνοθεσία Γιώργου Χρηστάκη, ιδρυτή της ομάδας σύγχρονου χορού Dagipoli Dance Co, ερευνά τη σχέση ανάμεσα στο σώμα του ανθρώπου και το περιβάλλον, το οικοσύστημα και την κλιματική αλλαγή, και ξεχωρίζει τον σημαντικό ρόλο που παίζει στην ισορροπία τους ο παράγων άνθρωπος, δηλαδή η ανθρώπινη συμπεριφορά.

 

Αν αποδοθεί ο ρόλος του οικοσυστήματος – κλιματικής αλλαγής στο ανθρώπινο σώμα, θα παρατηρηθεί ότι ο εκφυλισμός και των δύο κατά βάση οφείλεται στην ανθρώπινη συμπεριφορά. Λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικές, οικονομικές, ταξικές, εθνικές, ψυχολογικές παραμέτρους και επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, το NEMESIS ερευνά το φάσμα και τις διαδικασίες ανταπόκρισης και αποτελεσματικής αντιμετώπισής της, σε σχέση με τον άνθρωπο και το σώμα και πιο συγκεκριμένα το ανάπηρο σώμα. Γι’ αυτό και το έργο κάνει προτάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής πάνω σε αυτό, αλλά και των ανθρώπινων συμπεριφορών πάνω στις δύο αυτές οργανικές έννοιες (σώμα / ανάπηρο σώμα), με συζεύξεις, ταυτίσεις και αλληλεπιδράσεις ανάμεσά τους.

 

Συντελεστές

Σύλληψη, χορογραφία: Γιώργος Χρηστάκης

Πιάνο: Χρήστος Καρνάβας

Φωτισμοί: Γιώργος Καρακουλάκης

Χορεύουν: Ειρήνη Μαυροματάκη, Φαίη Μάλαμα, Έλλη Μπογιάκη, Κλητώ Τσιγκρή, Ελένη Κόντζιλα, Ιόλη Σπηλιοπούλου, Σωτήρης Ταχτσόγλου, Αλέκος Μπλάτζε, Γιώργος Χρηστάκης