ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΗΒΑΣ

22.08.2022

«Σηματωροί της Εποχής» ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ

«Σηματωροί της Εποχής»

ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Αύλειος Χώρος Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών

Κυριακή 28 Αυγούστου 2022, 18.00

 

 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών και ο γλύπτης Δημήτρης Δήμου σας προσκαλούν στην εκδήλωση – συζήτηση «Σηματωροί της Εποχής» την Κυριακή 28 Αυγούστου 2022 και ώρα 18:00 στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών.

Στο πλαίσιο των δράσεων για την επέτειο των 2.500 ετών από την Μάχη των Πλαταιών, διοργανώνεσαι περιοδική - ατομική εικαστική έκθεση με τίτλο «ΣΗΜΑΤΩΡΟΙ», του εικαστικού γλύπτη Δημήτρη Δήμου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών η οποία συνεχίζεται έως και τις 31 Αυγούστου 2022.

Οι «Φρυκτωρίες», χρησίμευσαν για να στέλνουν «σημαντικά» γεγονότα από την μια περιοχή στην άλλη. Οι «Σηματωροί» της στεριάς και της θάλασσας σηματοδοτούσαν τους «ασφαλείς δρόμους» της ανθρωπότητας. Εκατοντάδες φορές όμως από τότε, οι «ασφαλείς δρόμοι» γέννησαν αιματηρά «Τοπόσημα, σήμα και σύμβολα, ορόσημα» στην ιστορία της ανθρωπότητας. Χιλιάδες «Ασφαλείς Σηματωροί», από τότε έγιναν σύμβολα θυσίας, νίκης και ήττας του ανθρώπου. Εκατοντάδες σηματωροί και δεδομένα μας συνοδεύουν από τότε, στις επιστήμες, τις τέχνες και τα γραμματέα, στην τεχνολογία, στη μηχανική και την ιατρική, δεδομένα που ως ανάγκη γεννήθηκαν και ως ανάγκη θα ανατραπούν βίαια ή ήπια, θα ανατραπούν σαν οι «νέες ανάγκες» το απαιτούν!

Η γνώση είναι η μήτρα της σφαιρικής παρατηρήσεις, ταυτόχρονα είναι και η μήτρα της γέννησης των νέων «Σηματωρών». Οι «Σηματωροί» στην ιστορία της ανθρωπότητας, φαντάζουν σαν το μετέωρο βήμα του Πελαργού. Αμείλικτα ερωτήματα ταλαντεύονται, μα ζητούν απαντήσεις. Απαιτούν ίσως, επανατοποθετήσεις αξιών. Το ερώτημα που τίθεται είναι ποιών αξιών, από ποιους και για ποιους. Το ερώτημα το θέτουν και οι «Σηματωροί» του Δημήτρη Δήμου, όπως ερώτημα έθεσε και ο Μπερτολτ Μπρέχτ σημειώνοντας στο ποίημα του:

 

«Ποιος έχτισε τη Θήβα την Εφτάπυλη;

Στα βιβλία δεν βρίσκεις παρά των βασιλιάδων τα ονόματα.

Οι βασιλιάδες κουβάλησαν τ’ αγκωνάρια;»

 

Με αυτό το ανοιχτό και επίκαιρο ερώτημα, σας προσκαλούμε στην εκδήλωση – συζήτηση «Σηματωροί της Εποχής» την Κυριακή 28 Αυγούστου 2022.

 

Πρόγραμμα

18.00: Δαραδήμος Χαράλαμπος, Γλύπτης, Πρόεδρος του ΟΣΔΕΕΤΕ

18.20: Επιτροπάκης Περίανδρος,Αναπληρωτής Διευθυντής  του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου της Αθήνας,

18.40: Βαρελάς Τάκης, Ζωγράφος, Μελος του ΔΣ του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τεχνης (ΕΜΣΤ),εκπρόσωπος του ΕΕΤΕ,

19.00: Δημήτρης Δήμου, γλύπτης.

 

Η ελεύθερη είσοδος για το κοινό είναι αποκλειστικά για τη διάρκεια της εκδήλωσης, τον Αύλειο Χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου και την Περιοδική Έκθεση.

 

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ, ΠΛΗΝ ΤΡΙΤΗΣ ΑΠΟ 08:00 - 20:00

Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών, Θρεψιάδου 1, Πλ. Κεραμοπούλου, 322 00, Θήβα

Τηλέφωνο: +30 22620 27913, +30 22620 23559

Email: efavio@culture.gr