ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΗΒΑΣ

Αρχαιολογικό Μουσείο Χαιρώνειας & Λέων της Χαιρώνειας

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΙΡΩΝΕΙΑΣ

Το αρχαιολογικό μουσείο της Χαιρώνειας δημιουργήθηκε για να φιλοξενήσει τα αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής της Χαιρώνειας, αναδεικνύοντας τη μεγάλη σημασία που είχε η περιοχή στην αρχαιότητα. Το μουσείο ιδρύθηκε το 1907 και ανακαινίστηκε το 2009. Η έκθεση περιλαμβάνει ευρήματα από τους προϊστορικούς μέχρι τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους. 

Ο πρώτος χώρος του μουσείου αφορά την Αρχαία Χαιρώνεια. Τα εκθέματα αποτελούν όπλα, αγγεία και μικροαντικείμενα από τη Μάχη της Χαιρώνειας, το 338 π.Χ. Ο δεύτερος χώρος σχετίζεται με την Προϊστορική Βόρεια Βοιωτία και παρουσιάζει αντικείμενα καθημερινής χρήσης του νεολιθικού ανθρώπου και μία συλλογή χάλκινων αγγείων από την περιοχή του Ορχομενού. Πολύ σημαντικό είναι και το ομοίωμα οικίσκου της νεολιθικής εποχής, καθώς δίνει πολλές πληροφορίες για την καθημερινή ζωή της εποχής. Ο τελευταίος χώρος του μουσείου αφορά τους ιστορικούς χρόνους. Εκεί εκτίθενται αγγεία και αντικείμενα από την άσκηση της λατρείας προς τους θεούς, νομίσματα και γλυπτά. Τέλος, είναι πολύ ενδιαφέρον το ψηφιδωτό του 3ου αιώνα π.Χ., που έχει γεωμετρική διακόσμηση και τις προσωποποιήσεις των Εποχών. 

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαιρώνειας βρίσκεται στην ανατολική είσοδο της πόλης. Δίπλα από αυτό, στέκεται ο Λέων της Χαιρώνειας, το μαρμάρινο μνημείο προς τιμήν των Θηβαίων που σκοτώθηκαν στη Μάχη του 338 π.Χ. 

Χρήσιμες πληροφορίες
Τηλ: 22610 95270

 

Ο ΛΕΩΝ ΤΗΣ ΧΑΙΡΩΝΕΙΑΣ

Στην είσοδο της Χαιρώνειας, σε απόσταση 13 χιλιομέτρων από τη Λιβαδειά, στέκει ένα μαρμάρινο βάθρο με έναν μεγάλο λέοντα. Το επιτύμβιο μνημείο στήθηκε προς τιμήν των Θηβαίων ιερολοχιτών που έπεσαν  στη Μάχη της Χαιρώνειας το 338 π.Χ., στην οποία αναδείχθηκαν νικητές οι Μακεδόνες. Όταν μετά τη νίκη του ο Φίλιππος Β’ επέτρεψε την ταφή των νεκρών, ο Λέων της Χαιρώνειας στήθηκε για να σημαδεύσει το σημείο ταφής τους. Πράγματι, ανασκαφές στο σημείο έφεραν στο φως τους σκελετούς 254 ανδρών και μέρος του οπλισμού τους.

Έχει ύψος 5,30 μέτρα και αναπαρίσταται καθιστό στα πίσω πόδια. Το λιοντάρι θεωρείται ότι συμβολίζει τον ηρωισμό των στρατιωτών της Θήβας, τον οποίο είχε αναγνωρίσει και ο ίδιος ο Φίλιππος Β’. Ο Λέων αποκαλύφθηκε έπειτα από ανασκαφές το 1818. Βρέθηκαν τα πέντε κομμάτια του και αναστηλώθηκε σε βάση ύψους 3 μέτρων. Σήμερα βρίσκεται δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χαιρώνειας, μπροστά σε μία σειρά από κυπαρίσσια.