ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΗΒΑΣ

Αρχαιολογική Συλλογή Διστόμου

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΔΙΣΤΟΜΟΥ 

Η πόλη του Διστόμου είναι χτισμένη στην περιοχή της αρχαίας φωκικής πόλης Αμβρόσσου. Η αρχαιολογική συλλογή του Διστόμου περιλαμβάνει ευρήματα από τις αρχαίες πόλεις Άμβροσσο,  Μεδεώνα, Καρακόλιθο, Αντίκυρα και Βουλίδα. Τα εκθέματα καλύπτουν την περίοδο από τους μυκηναϊκούς μέχρι τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους. 

Στην προθάλαμο εκτίθενται επιτύμβιες στήλες από τους κλασσικούς και ελληνιστικούς χρόνους, που έχουν βρεθεί στην περιοχή του Διστόμου. Στην πρώτη αίθουσα βρίσκονται τα ευρήματα των ανασκαφών από το Δίστομο και την Αντίκυρα. Η δεύτερα αίθουσα είναι αφιερωμένη στην κεραμική της περιοχής και περιλαμβάνει κυρίως αγγεία. Μέσα από αυτή τη συλλογή είναι φανερή η εξέλιξη της κεραμικής τέχνης από τα μυκηναϊκά μέχρι τα ρωμαϊκά χρόνια. Η συλλογή στεγάζεται στο διατηρητέο κτίριο του παλιού δημοτικού σχολείου της πόλης. Το μουσείο διοργανώνει εκπαιδευτικές επισκέψεις για μαθητές. 

Χρήσιμες πληροφορίες
Τηλ: 22670 22000

 

ΑΡΧΑΙΟ ΤΕΙΧΟΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ

Στη δημοτικη Παιδική Χαρά έχει αποκαλυφθεί τμήμα  του ισχυρού (δύο όψεων) αμυντικού τείχους, του οποίου την καταστροφή ο Παυσανίας αποδίδει στον Φίλιππο τον Β' κατά τη διάρκεια του Ιερού Πολέμου, στα τέλη του 4ου αιώνα (Φωκικά). 

 

ΜΟΥΣΕΙΟ ΘΥΜΑΤΩΝ ΝΑΖΙΣΜΟΥ ΔΙΣΤΟΜΟΥ 

Η πόλη του Διστόμου έχει μείνει γνωστή στην ιστορία ως μαρτυρική πόλη, λόγω της σφαγής που πραγματοποιήθηκε εκεί από τα γερμανικά στρατεύματα, την περίοδο της κατοχής. Η ιστορία της πόλης κρατιέται ζωντανή στη μνήμη, μέσω του Μουσείου Θυμάτων του Ναζισμού, που εγκαινιάστηκε το 2005.

Στο διώροφο κτίριο του μουσείου υπάρχουν οι φωτογραφίες όλων των θυμάτων της σφαγής και του οστεοφυλακίου που βρίσκεται ακόμα και σήμερα στο λόφο Κάναλες. Εκτίθεται σημαντικό υλικό από εφημερίδες και περιοδικά της εποχής, με άρθρα, φωτογραφίες και ντοκουμέντα. Παρουσιάζονται ειδικά αφιερώματα για τη σφαγή και ποιήματα των Ν. Βρεττάκου και Δ. Τσούρα, που σχετίζονται με την ιστορία του τόπου. Στο μουσείο υπάρχει αίθουσα προβολής οπτικοακουστικού υλικού. Το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού βρίσκεται στην είσοδο της πόλης, πολύ κοντά στο Δημαρχείο.